Proiectul "Eticheta de ingrijire"

 

DORIM SA SCHIMBAM OBICEIURILE DE INGRIJIRE DIN ZIUA DE AZI

De ce? 90% dintre hainele pe care le detinem sunt aruncate cu mult mai devreme decat trebuie si inca insistam cu instructiuni de ingrijire invechite, din anii 1950. Este nevoie de o schimbare.

PROIECTUL "ETICHETA DE ÎNGRIJIRE"

Proiectul "Eticheta de îngrijire" este modul prin care noi, producători de electrocasnice, designeri și fabricanţi, educăm și informăm despre modul de îngrijire a hainelor. Trebuie să oprim etichetarea ţesăturilor delicate cu indicaţia "exclusiv curăţare chimică", să oprim spălatul la temperaturi înalte și să nu ne mai fie teamă să punem articolele din lână în mașinile de spălat. De fapt, chiar etichetele de îngrijire care ar trebui să ne ghideze produc adesea mai multă confuzie.

Aflaţi mai mult

NU SPALATI PREA INTENS

Cu proiectul "Eticheta de ingrijire", ne dorim sa schimbam obiceiurile de spalare. Pentru inceput, am lansat o eticheta de ingrijire complet noua - „A nu se spala prea intens” -, impreuna cu o colectie exclusiva de haine de designer cu sfaturi de ingrijire testate in laborator si un ghid modern de ingrijire a tesaturilor. Fiti alaturi de noi in schimbarea viitorului modei, eticheta cu eticheta.


PUNEM SUB SEMNUL INTREBARII ETICHETELE DE INGRIJIRE

Colaboram cu un numar mare de designeri si producatori de haine in curs de afirmare care impart pasiunea noastra pentru inovare in industria modei. Impreuna, am pus sub semnul intrebarii mai multe etichete de ingrijire, testand hainele de designer in echipamente moderne de ingrijire a rufelor in laboratorul nostru de cercetare.

imagine cu blugi

30 DE GRADE

Ce nu stiu multi dintre noi este faptul ca indicatiile legate de temperatura de pe etichetele de ingrijire reprezinta temperatura maxima de spalare, nu cea recomandata. Spalarea la temperaturi mai mici va extinde viata articolelor de imbracaminte, facandu-le sa se simta ca noi pentru mai mult timp. O temperatura mai redusa aduce economii si la factura de electricitate - trecerea de la 40 la 30 de grade, de exemplu, poate aduce economii de pana la 60% la consumul de energie.

De ce este mai bine sa spalati la temperaturi mai mici si alte sfaturi

Stiati ca...

In Europa, temperatura medie de spalare a rufelor este de 41°C

Spalarea mai rara a hainelor si a blugilor, la temperaturi mai mici, va prelungi durata de viata a acestora.

Han Ates

Londra, Marea Britanie

haine create de Doriane van Overeem

EXCLUSIV CURATARE CHIMICA

Indicatia "exclusiv curatare chimica" apare pe cele mai delicate tesaturi si articole de imbracaminte. Desi ne putem curata hainele astfel, acest proces foloseste multe substante chimice care sunt dure cu imbracamintea si cu mediul. Azi, una din trei persoane evita sa cumpere articole de imbracaminte cu indicatia "exclusiv curatare chimica" pentru a nu se complica. Insa, datorita progreselor recente in domeniul tehnologiei de spalare si al formulei detergentilor de rufe, acum este posibil sa folositi cicluri de spalare mai delicate, temperaturi mai reduse si setari de uscare pentru a spala chiar si articole cu indicatia "exclusiv curatare chimica" direct in masina dumneavoastra de spalat.

Totusi, unele articole contin indicatia "exclusiv curatare chimica" cu un motiv intemeiat. Acestea sunt prevazute cu detalii sau sunt realizate din materiale care isi pot schimba culoarea sau pierde forma daca sunt spalate acasa. Din fericire, substantele chimice nu sunt singura optiune: multe curatatorii chimice au inceput sa foloseasca metode mai ecologice, cum ar fi curatarea umeda si solventii cu dioxid de carbon. Astfel, daca doriti sa vizitati curatatoria chimica, alegeti una care este prietenoasa cu mediul.

Cum sa aflati care dintre hainele cu eticheta "exclusiv curatare chimica" pot fi spalate acasa si alte sfaturi

bec ikon
Stiati ca...

55% dintre consumatori folosesc serviciile de curatare chimica ocazional, insa doar jumatate dintre acestia sunt satisfacuti

Multe dintre articolele pe care suntem sfatuiti sa le curatam doar chimic pot fi spalate si la masina, la o temperatura mai redusa

Doriane van Overeem

Bruxelles, Belgia

haine realizate de Tim Labenda

A NU SE USCA AUTOMAT

Aceasta eticheta de ingrijire este deseori vazuta ca o instructiune obligatorie, care convinge oamenii sa usuce rufele doar la aer. Desi se aplica pentru anumite articole de imbracaminte, foarte multe materiale delicate, cum ar fi materialele pentru exterior si cele hidrofuge, vor tine mai mult daca sunt uscate automat la programul corespunzator. Cu cea mai moderna tehnologie, puteti sa uscati chiar si tesaturile delicate cum sunt matasea si lana. Cautati uscatoarele de rufe cu certificarea Woolmark care va permit sa uscati cu incredere chiar si cele mai fine articole din lana.

Ce sa aveti in vedere atunci cand uscati automat si alte sfaturi

pictogramă bec
Stiati ca...

70% dintre consumatori mostenesc obiceiurile de ingrijire de la parintii lor

Cred ca orice articol poate fi uscat automat atata timp cat se foloseste programul corect.

Tim Labenda

Berlin, Germania

haine create de Clara Martin

EXCLUSIV SPALARE MANUALA

Multi cred ca spalatul manual este modul cel mai indicat de a spala un articol delicat. Asa am invatat de la parintii nostri si asa indica si etichetele de ingrijire. Insa azi, cu masinile de spalat moderne, situatia s-a schimbat.

Spalatul manual consuma apa si timp si pune presiune pe fibre. Atunci cand spalati de mana si frecati imbracamintea, sunteti mai duri decat credeti. In loc de asta, alegeti un program de spalare delicat, cu o temperatura a apei mai redusa,pentru a spala rufele in mod adecvat. De fapt, pana la 75% dintre noi spala manual, insa doar un sfert sunt satisfacuti de rezultat.

Cum o spalare la masina poate fi mai delicata decat mainile dumneavoastra si mai multe sfaturi

pictogramă cu bec
Stiati ca...

Extinderea duratei de viata a hainelor cu inca noua luni ar reduce amprenta de carbon, deseurile si consumul de apa cu aproximativ 20-30%

In loc sa spalati manual, puteti spala un articol tricotat cu un program de spalare delicat.

Clara Martin

Londra, Marea Britanie


COLECTIA "ETICHETA DE INGRIJIRE"

Rasfoiti colectia de articole de imbracaminte uimitoare realizate de cei 16 designeri - toate, spalate folosind sfaturile moderne de ingrijire de la AEG, rezultate in urma testelor facute in laboratorul nostru de cercetare. Aceste haine minunate merita sa fie ingrijite in mod corespunzator.

Descarcati catalogul

Descarcati catalogul nostru Proiectul Eticheta de ingrijire pentru mai multe informatii si inspiratie de la toti designerii participanti.

Descarcati catalogul


GHIDUL MODERN DE INGRIJIRE

Multi consumatori inca insista sa foloseasca instructiuni de ingrijire invechite, care dateaza din anii '50. Am dezvoltat un ghid modern de ingrijire in laboratorul de cercetare AEG.

 • Exclusiv spalare manuala

  Atunci cand spalati de mana si frecati imbracamintea, sunteti mai duri decat credeti. Multe dintre articolele de imbracaminte cu indicatia "exclusiv spalare manuala" pot fi spalate cu un program delicat intr-o masina de spalat moderna, in loc sa fie expuse la spalarea manuala, o metoda invechita care pune presiune pe fibre.

 • 30 de grade

  Temperaturile mai ridicate insemnau inainte haine mai curate, insa acest lucru nu mai este complet valabil in ziua de azi. Spalarea la temperaturi mai reduse economiseste multa energie si nu uzeaza la fel de mult hainele, acestea rezistand mai mult timp.

 • Calcatul

  Pentru tesaturi delicate precum matasea sau pentru articole prevazute cu nasturi, fermoare etc. este deseori mai usor si mai benefic sa folositi programul cu abur, in locul fierului de calcat. Daca folositi fierul de calcat pe acest tip de articole, nu apasati prea tare pe accesorii si folositi setarea recomandata pe eticheta de ingrijire.

 • Fara uscare automata

  Atunci cand umpleti in exces masina, hainele se pot incurca intre ele, in timp ce daca puneti prea putine rufe, se iroseste energie, adica bani. De asemenea, este mai bine sa folositi programe automate in locul ciclurilor cu timp fix, deoarece folosirea unei masini de spalat moderne poate evita intrarea la apa a rufelor prin detectarea nivelului optim de umezeala pentru tesaturile.

 • Exclusiv curatare chimica

  Datorita progreselor recente in tehnologia de spalare si in formula detergentilor de rufe, acum este posibil sa folositi cicluri de spalare mai delicate, temperaturi mai reduse si setari de uscare pentru a spala chiar si articolele cu indicatia "exclusiv curatare chimica" direct in masina dumneavoastra de spalat, fara a le strica.

 • Evitati spalarea excesiva

  Este extrem de important sa va ganditi de doua ori inainte de a pune rufele in masina de spalat, asa ca am lansat o eticheta de ingrijire cu o indicatie complet noua - "a nu se spala prea intens". Impreuna cu aceasta, AEG a dezvoltat solutii pentru a reduce nevoia de spalare prea frecventa.

  Explorati etichetele de ingrijire - Intrebari frecvente si sfaturi


PARTENERII PROIECTULUI "ETICHETA DE INGRIJIRE"

Nu putem face asta singuri. Partenerii nostri sunt o parte importanta a proiectul "Eticheta de ingrijire". Brandul dumneavoastra de moda doreste sa se alature proiectului "Eticheta de ingrijire"? Oferim gratuit 20.000 de etichete de ingrijire cu indicatia „a nu se spala prea intens” - impreuna, putem schimba lucrurile. Dati clic aici!

 • COMPANIA WOOLMARK

  Compania Woolmark este autoritatea mondiala in domeniul lanii. Sigla Woolmark este una dintre cele mai recunoscute si mai respectate marci, aceasta certificand cea mai inalta calitate si reprezentand excelenta si inovatia in toate etapele care duc la obtinerea produsului finit. Compania Woolmark este o subsidiara a Australian Wool Innovation, o intreprindere nonprofit care realizeaza activitati de cercetare, dezvoltare si marketing pe lantul de aprovizionare mondial cu lana din Australia in numele a aproximativ 55.000 de producatori de lana care ajuta la finantarea companiei.

  Vizitati site-ul

 • FASHION REVOLUTION

  Fashion Revolution este o organizatie globala nonprofit care face o campanie anuala pentru sensibilizare privind "costul real al modei", aratand lumii ca schimbarea este posibila si sarbatorindu-i pe aceia care se implica in crearea unui viitor mai sustenabil. Fashion Revolution si-a inceput activitatea concentrandu-se mai mult pe faza de productie, insa, recent, a inceput sa se implice si in domeniul ingrijirii hainelor si al sustenabilitatii.

  Vizitati site-ul

 • NOT JUST A LABEL

  NOT JUST A LABEL (NJAL) este principala platforma mondiala pentru designeri care ii face cunoscuti pe pionierii modei contemporane si ii ajuta sa se dezvolte. NJAL incurajeaza designerii sa produca moda sustenabila si sustine comunitatile locale si mestesugarii artizanali. NJAL a inventat o abordare revolutionara in domeniul modei, in afara politicii si sistemelor existente care afecteaza cresterea si integritatea designerilor sai.

  Vizitati site-ul

ELECTROLUX

Electrolux este un lider mondial in aparatura electrocasnica, bazandu-se pe informatii detaliate privind consumatorii si dezvoltand o colaborare stransa cu utilizatorii profesionali. Electrolux ofera solutii inovatoare, gandite in cele mai mici detalii, pentru utilizatori casnici si comerciali, cu produse cum ar fi frigidere, masini de spalat vase, masini de spalat rufe, aparate electrocasnice mici si multe altele. Electrolux a primit in 2017 Premiul Gold Class de la Anuarul de Sustenabilitate RobecoSAM, o evaluare anuala a performantelor de sustenabilitate a celor mai mari companii din lume.

Vizitati site-ul